Pjesë e lëndës, pjesë e dritës - shkencëtarët krijojnë grimca të reja

unnamed
Shkencëtarët kanë arritur të krijojnë grimca hibride nga fotone dhe atome, duke krijuar dritë që sillet si materie. Arritja mund të çojë në një numër shpikjesh revolucionare.

Fizikanët nga Universiteti i Çikagos kanë arritur të krijojnë “hibride” grimca, si fotone të sillen si grimca.

Në një proces të komplikuar, shkencëtarët kanë mësuar se si të ndryshojnë sjelljen e grimcave në nivel molekular, lazer që ndikojnë në elektronet e tyre.

“Me qëllim që fotonet të përplasen me njëri-tjetrin, ne përdorim atome,” tha Logan Clark, kreu i studimit.

Në mënyrë që të detyrojë grimcat e dritës (të cilat nuk kanë peshë) që të reagojnë me njëri-tjetrin është dashur të kufizojë ato në zonën e karbonit dhe kombinojnë pronat e tyre me atë të elektroneve.

Studiuesit studiuan ndërveprimet e tyre për disa vite. Marrëdhënia ndërmjet elektroneve

dhe fotoneve krijon një lloj quadruple “hibride”, të quajtur polariton.

Duke pasur karakteristika të lehta, polaritë mund të lëvizin shpejt nëpër hapësirë, ndërsa tiparet e tyre atomike përcaktojnë se si ndërveprojnë me njëri-tjetrin duke u dhënë atyre tiparet më të mira të të dy botëve.

Grimcat e masës shumë të ulët si fotone kanë potencial të madh në informatikë dhe komunikim të koduar, dhe fizikantë interesuar Është e pamundur për të gjetur një mënyrë për të kontrolluar ato.

“Sidoqoftë, ne hasim një problem sepse fotonet ndërveprojnë vetëm me atomet e orbitaleve elektronike me energji të ulët”, thotë Clark.

Kjo është arsyeja pse ekipi arriti të futë elektronet në atom rubidium duke përdorur lazer, i cili çoi në lëvizjen e tyre në një mënyrë që ndryshoi efektivisht spektrin atomik të ngjyrave.

“Blerja” e orbitave të elektroneve të rubidisë në mënyrën e duhur, fizikantët mund të ndryshojnë orbitalet e tyre, duke u dhënë atyre nivele të reja energjie.

Me një përpjekje të vogël ata arritën të krijonte një variant kuarci të quajtur polariton e Floket.

"Polaritonët e flotacioneve janë plot me surpriza. Ende po përpiqemi t’i kuptojmë më mirë. Detyra jonë e ardhshme është që të rrëzojmë këto fotone për të bërë lëngje të lehta topologjike, "tha Clark.